De lente komt er eindelijk aan, er laat zich alweer wat jong groen zien en dus is het ook bijna weer tijd voor een maaltje ‘wilde groente’ . Eerst nog maar eens even wat inspiratie opdoen  in het fantastische “Praktisch Handboek voor voedselbossen “van Martin Crawford  . De soep van jonge brandnetelblaadjes, de overheerlijke paardenbloemblad salade en de supergezonde geroerbakte madeliefjesbloempjes zijn bekend. Maar dan, wat een verrassing: een fantastische wildplukplant staat gewoon in onze eigen achtertuin.

Een paar jaar geleden ‘erfden’ wij een paar klompen hosta’s van een buurvrouw. Deze hosta’s hebben het geweldig naar hun zin op de droge zanderige plek waarop wij ze hebben geplant. Zonder enige inspanning van onze kant hebben zij zich flink uitgebreid. Slakken, door hostaliefhebbers gevreesd, hebben zich nog nooit laten zien. Hopelijk  een teken van een natuurlijk biologisch evenwicht, precies zoals wij zo graag willen bereiken.  En wat blijkt nu: jonge hosta scheuten zijn een geweldig alternatief voor allerlei verse voorjaarsgroenten,  je kunt er heerlijke gerechten mee maken. En alles zoveel mogelijk zelf geproduceerd: in onderstaand recept gebruiken we ook hazelnoten die wij afgelopen herfst konden oogsten.

Hostascheuten, even blancheren en serveren met een sojasaus als borrelhap of de scheuten eten als asperges of gesneden en gewokt in plaats van bijvoorbeeld bleekselderij. De bladeren kunnen kort gekookt worden als een alternatief voor spinazie en later in het jaar de bloemen ook nog eens  rauw door salades worden gemengd.

Dat vraagt om actie en dus ondanks het grijze, koude weer toch snel even naar buiten voor een vroege oogst die we combineren met

Salade van hostascheuten met hazelnoten

10 hostascheuten ( nog opgerold)  1 handje hazelnoten ( naturel) , ± 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel tahin zonder zout (sesampasta natuurvoedingswinkel), 1 groene appel

Bereidingswijze

  1. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin, hak ze in stukjes.
  2. snijd de scheuten in smalle boogjes.
  3. Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis.
  4. Snijd of schaaf de parten appel in smalle plakjes.
  5. Verdun de tahin met 1 eetlepel water en maak er met het citroensap en wat peper een dressing van.
  6. Kook eventueel de gesneden hostascheuten 1 minuut en laat ze afkoelen in een vergiet.
  7. Meng de dressing door de hostascheuten en de appel en strooi de gehakte hazelnoten er over.