EURAF 2024 : de conferentie van de European Agroforestry Federation

Van 27 tot 31 mei waren wij in Brno, Tsjechie om deel te nemen  aan de Euraf conferentie 2024. Als Nederlandse Voortrekkers op het gebied van Agroforestry had RVO ons in staat gesteld om naar Brno  te gaan om kennis te delen en op te doen op het gebied van 'bomenlandbouw'. Het was heel interessant om te zien hoeveel onderzoek er plaats vindt : niet alleen naar de impact van agroforestry op de kwaliteit van de bodem en de biodiversiteit maar ook naar de mogelijkheden om met hulp van bomenlandbouw een hoogwaardig alternatief voor intensieve landbouwmethodes gericht op voedselproductie te bieden. Er zijn nog veel vragen te beantwoorden maar het enthousiasme waarmee de deelnemers bezig  zijn met de verdere ontwikkeling van agroforestry was erg stimulerend. Vooral hebben wij genoten van de uitwisseling van ervaring en kennis met andere agroforestry pioniers. De gezamenlijke conclusie was dat de weg die wij hebben gekozen niet de gemakkelijkste is  maar dat de voldoening die het ons allemaal geeft onze inspanningen zeker compenseert. En dat anders omgaan met onze bodems en landbouwgronden bittere noodzaak is voor het behoud van onze ecosystemen en dus de productiecapaciteit in de landbouw.. De grote uitdaging voor de komende jaren zal de verdere ontwikkeling van het areaal en de markt voor 'ander' voedsel zijn. Wij zien uit naar de volgende Euraf conferentie over 2 jaar.


Samen leren van agroforestry: de praktijk gefilmd

Daar is hij dan : de film die in 2022 gemaakt is op de Floriade en onder meer ook op de Kwaalburgse Hoeve  om te laten zien wat een beetje anders doen op het land  veel anders kan opleveren. Als je meer wil weten van de betekenis van bomen in de landbouw bekijk dan onderstaande film(s).

 

https://youtu.be/hzwImdlS4AY


Ervaringen delen: bomenlandbouw op de Kwaalburgse Hoeve

Op een prachtige dag eind mei 2022 ontvingen wij bezoek uit Belgie. Deelnemers aan het agroforestryproject van het Vlaamse Instituut voor landbouw, visserij, en voedingsonderzoek ( ILVO)  kwamen een kijkje nemen. Iedereen was erg enthousiast over de ontmoetingen op deze dag en het was heel instructief om ervaringen met elkaar te delen en zo elkaars kennis te versterken. s'Middags hadden we een kleine markt georganiseerd waarbij lokale producten van duurzame biologische landbouw werden gepresenteerd.
Voor de bezoekers waaronder de deelnemers van het ILVO project waren producten als walnootolie, natuurwijn en lokaal geproduceerde sojabonen en voedselplanten te koop. Ook was er een demonstratie waarin speciaal voor de gelegenheid lekkernijen van walnoten en tamme kastanjes werden geproduceerd. De resultaten van de kookworkshop gingen erin als zoete koek! Met tevredenheid kijken wij terug op een geslaagde dag.  De film hieronder geeft daarvan een goede impressie.

https://youtu.be/dkeYXU2Y0co