traditioneel ploegen met Belgisch trekpaard

Traditoneel ploegen met een Belgisch trekpaard

Op zaterdag 12 september zal de veelvoudig Nederlands kampioen ploegen Kees Koenen uit Sprundel zijn Belgisch trekpaard Lynn voor de ploeg spannen om op z’n ouderwets te gaan ploegen in Alphen. Hij gaat aan de slag op de bosakker aan de Ulicotense baan, vlak bij de kruising met de Kwaalburg.  Kees zal met Lynn vanaf 9 uur in de weer zijn om het ongeveer 1 ha grote perceel zaaiklaar te maken.

Kees Koenen heeft het ploegen geleerd van zijn oom.  Hij traint zijn Belgische trekpaarden, ook wel bekend als Belsen of Brabanders  zelf . Belsen zijn bekend om hun betrouwbaarheid en kracht. Ze wegen vaak meer dan 1000 kg en zijn harde  en geduldige werkers.

Sinds 1999  doet Kees met zijn paarden mee aan wedstrijden: eerst gewoon ploegen en daarna ook rondploegen en geerploegen. Voor de kenners: Kees werkt met een Imants wentelploeg en werd vorig jaar in Groningen voor de zevende keer Nederlands kampioen geerploegen.

Iedereen die interesse heeft om Kees met zijn paard aan het werk te zien kan op 12 september  tussen  9 en 12 uur  even langs komen fiets of lopen, de akker ligt aan het zandpad. Voor auto’s is er geen ruimte !