Het is weer herfst en voor ons als ‘bomenboeren’ betekent dat topdrukte: er wordt geschud, geraapt, gewassen en gedroogd, kortom er wordt geoogst.
Hazelnoten zijn het eerst rijp, dan de walnoten en uiteindelijk volgen dan de tamme kastanjes. Het beste voor het laatst bewaard ?
Tamme kastanjes vallen meestal met bolster en al uit de boom en springen pas op de grond uit hun veilige ‘jasje’. Dat maakt het oogsten niet altijd gemakkelijk. Als je bij het rapen toevallig vol in een ‘verse’ nog groene bolster pakt levert dat vervelende spinters op die zelfs door je handschoenen heen gaan. Als de vruchten eenmaal geoogst zijn worden de achterbljvende bolsters echter in een mum van tijd zachte bruine ‘schillen’: een fijne schuilplaats voor allerlei kleine insecten tijdens de komende wintermaanden.
slow food en città slow
De Kwaalburgse Hoeve ligt in de gemeente Alphen-Chaam. Een gemeente met een…
december 1, 2021
superfoodhotspot
Diep in Frankrijk, in de Cevennen vind je nog echt oude kastanjebossen, daar is…
november 21, 2021
Agroforestry in Vlaanderen
Voor iedereen die geinteresseerd is in het wat en hoe van 'agroforestry' of…
november 23, 2020
Heerlijke hazelnoten van onze eigen Kwaalburgse Hoeve !
Daar zijn ze dan: heerlijke hazelnoten van eigen bodem! Onze hazelaars zijn…
september 9, 2023
Bomenlandbouw, voedselbos, permacultuur, regeneratief of biologisch
Hoe vaak horen wij bovenstaande woorden niet in vragende vorm als wij vertellen…
juni 19, 2023
de tuin als voedselbos
De lente komt er eindelijk aan, er laat zich alweer wat jong groen zien…
april 5, 2023
Walnootweetjes
Op 25 september : open dag op de Kwaalburgse Hoeve. Het was stralende…
oktober 7, 2022
Voor de bij en voor er bij : wilde planten als voedsel voor dier en mens
Op de Kwaalburgse Hoeve gebruiken wij geen kunst- en drijfmest of…
juli 22, 2022
Biodiversi-strijd
De honingbijen hebben het zwaar gehad deze winter, en niet alleen bij ons…
april 11, 2022