Diep in Frankrijk, in de Cevennen vind je nog echt oude kastanjebossen, daar is ook een centrum van de kastanjeproductie.
De tamme kastanjeboom, Castanea Sativa, kan wel 40 meter hoog en 400 jaar oud worden en produceert eindeloos heerlijke vruchten. De meeste bomen in de Cevennen zijn minimaal zo’n 150 jaar vertelde een plaatselijk producent ons vorige week terwijl hij druk aan het oogsten was onder de hoge, oude kruinen. De productie dit jaar viel niet tegen al was het, zo voegde hij er aan toe, wel extreem nat en koud geweest deze zomer. En zo hadden we het met onze Franse collega meteen weer over klimaatverandering; helaas, dat probleem gingen wij daar in de Cevennen niet oplossen…
In Frankrijk is er veel aandacht voor de tamme kastanje als hoogwaardig voedsel. Vroeger werd de kastanje gezien als armeluis eten maar nu wordt hij vanwege zijn kwaliteiten zelfs een superfood genoemd. Waarom? Kastanjes zijn heel vezelrijk, zij bevatten anders dan alle andere noten vrijwel geen vet en veel vitaminen (o.a. B1, B5, B6, B11 en C), mineralen (o.a. koper, kalium, magnesium, mangaan en fosfor) en alle essentiële aminozuren. En verder hebben de bomen zelf weinig nodig en slaan zij ook nog eens heel veel CO2 langdurig op.
Natuurlijk zijn gepofte kastanjes nog steeds heel populair maar je ziet ook aan het aanbod in de ( bio) winkels dat er druk geïnvesteerd wordt in de verdere verwerking van de kastanje tot bijvoorbeeld kastanje meel, kastanje puree , kastanje pasta en zelfs kastanje jam en -siroop.
Dat is precies waar wij ook mee bezig zijn ! Wat een leuke gedachte, de Kwaalburgse Hoeve als een Nederlandse tamme kastanje hotspot. Wij gaan ervoor: de verdere ontwikkeling van duurzaam geproduceerde, hoogwaardige en smakelijke kastanje voedings producten. Dat project zal niet van vandaag of morgen klaar zijn maar gelukkig leven kastanjebomen heel lang!
kastanjelaan op de kwaalburge hoeve, 10 jaar oud
kastanjebos in frankrijk
Future Farmers Film: de kwaalburgse Hoeve als Agroforestry koploper
In het najaar van 2021 werd een film gemaakt van onze inspanningen als…
juli 5, 2022
slow food en città slow
De Kwaalburgse Hoeve ligt in de gemeente Alphen-Chaam. Een gemeente met een…
december 1, 2021
ruwe bolster blanke pit: de tamme kastanje
Het is weer herfst en voor ons als 'bomenboeren' betekent dat topdrukte: er…
oktober 21, 2021
Agroforestry in Vlaanderen
Voor iedereen die geinteresseerd is in het wat en hoe van 'agroforestry' of…
november 23, 2020
Heerlijke hazelnoten van onze eigen Kwaalburgse Hoeve !
Daar zijn ze dan: heerlijke hazelnoten van eigen bodem! Onze hazelaars zijn…
september 9, 2023
Bomenlandbouw, voedselbos, permacultuur, regeneratief of biologisch
Hoe vaak horen wij bovenstaande woorden niet in vragende vorm als wij vertellen…
juni 19, 2023
de tuin als voedselbos
De lente komt er eindelijk aan, er laat zich alweer wat jong groen zien…
april 5, 2023
Walnootweetjes
Op 25 september : open dag op de Kwaalburgse Hoeve. Het was stralende…
oktober 7, 2022
Voor de bij en voor er bij : wilde planten als voedsel voor dier en mens
Op de Kwaalburgse Hoeve gebruiken wij geen kunst- en drijfmest of…
juli 22, 2022