Diep in Frankrijk, in de Cevennen vind je nog echt oude kastanjebossen, daar is ook een centrum van de kastanjeproductie.

De tamme kastanjeboom, Castanea Sativa, kan wel 40 meter hoog en 400 jaar oud worden en produceert eindeloos heerlijke vruchten. De meeste bomen in de Cevennen zijn minimaal zo’n 150 jaar vertelde een plaatselijk producent ons vorige week terwijl hij druk aan het oogsten was onder de hoge, oude kruinen. De productie dit jaar viel niet tegen al was het, zo voegde hij er aan toe, wel extreem nat en koud geweest deze zomer. En zo hadden we het met onze Franse collega meteen weer over klimaatverandering; helaas, dat probleem gingen wij daar in de Cevennen niet oplossen…

In Frankrijk is er veel aandacht voor de tamme kastanje als hoogwaardig voedsel. Vroeger werd de kastanje gezien als armeluis eten maar nu wordt hij vanwege zijn kwaliteiten zelfs een superfood genoemd. Waarom?  Kastanjes zijn heel vezelrijk, zij bevatten anders dan alle andere noten vrijwel geen vet en veel vitaminen (o.a. B1, B5, B6, B11 en C), mineralen (o.a. koper, kalium, magnesium, mangaan en fosfor) en alle essentiële aminozuren. En verder hebben de bomen zelf weinig nodig en slaan zij ook nog eens heel veel CO2  langdurig op.

Natuurlijk zijn gepofte kastanjes nog steeds heel populair  maar je ziet ook aan het aanbod in de ( bio) winkels dat er druk geïnvesteerd wordt in de verdere verwerking van de kastanje tot bijvoorbeeld kastanje meel, kastanje puree , kastanje pasta en zelfs kastanje jam en -siroop.

Dat is precies waar wij ook mee bezig zijn ! Wat een leuke gedachte, de Kwaalburgse Hoeve als een Nederlandse tamme kastanje hotspot.  Wij gaan ervoor: de verdere ontwikkeling van duurzaam geproduceerde, hoogwaardige en smakelijke  kastanje voedings producten. Dat project zal niet van vandaag of morgen klaar zijn maar gelukkig leven kastanjebomen heel lang!

kastanjelaan op de kwaalburge hoeve, 10 jaar oud

 

 

 

 

 

 

kastanjebos in frankrijk