Weten wat je eet is belangrijk. Tamme kastanjes als onderdeel van de maaltijd zijn wat dat betreft nog niet zo bekend, Maar daar komt verandering in !

Het Wereldnatuurfonds maakte onlangs een video over de Kwaalburgse Hoeve in zijn serie Natuurgedreven.  Wij vertellen daarin onder andere over onze drijfveren als biologische “bomen boeren” die noten en kastanjes produceren en de voordelen van het eten van die noten en  kastanjes. De positieve invloed die ons agroforestry systeem heeft op de omgeving is ook duidelijk te zien. Bomen verschaffen een veilige schuilplaats en voedsel voor allerlei soorten insecten, vogels, reeen, hazen en konijnen. Ook bieden ze schaduw en koelte in de steeds warmer wordende zomers.

https://www.youtube.com/watch?v=S6B4L M5HA8&list=PLaRASHVGYmJ3zzpoPOI24KYF_1zsgvp2x&index=1&t=183s

Daar bleef het niet bij. Afgelopen najaar kwamen de makers van het televisieprogramma ‘Binnenste Buiten’ langs. Het was midden in de oogsttijd en zij hebben een dagje met ons meegelopen waarbij wij hen van alles hebben verteld over de tamme kastanje. Het bezoek werd afgesloten met een heerlijke lunch met kastanjes die wij die dag geoogst hadden in de hoofdrol. In aflevering 169 van december 2024 is de reportage die Binnenste Buiten maakte te zien. (https://npo.nl/start/serie/binnenstebuiten/seizoen-11/binnenstebuiten_2969/afspelen)

Deze week start een foodlab van LOWFOOD ( https://www.lowfood.nl). Een aantal enthousiaste professionals zal gaan werken aan de ontwikkeling van lekkere en toegankelijke tamme kastanjeproducten van Nederlandse bodem. Ook bij dit initiatief is het Wereldnatuurfonds betrokken. Vol verwachting zien wij de resultaten van het foodlab tegemoet.

Ondertussen komen onze kastanjebomen nu langzaam weer in het blad. Het is een heel droog voorjaar en dat is precies waar tamme kastanjes van houden! Wij kijken nu al uit naar de bloei vanaf eind juni , met bloemen die veel nectar en pollen produceren. De tamme kastanje levert dan een feestmenu voor allerlei insecten.

Op naar een heerlijke zomer.