Op de  Kwaalburgse Hoeve gebruiken wij geen kunst- en drijfmest of bestrijdingsmiddelen en werken wij aan natuurlijk herstel van de bodemvruchtbaarheid. Voor het bestrijden van plagen in en boven de grond en een goede bevruchting vertrouwen wij op de grote en gevarieerde vogel- en insectenpopulatie die zich inmiddels bij ons heeft gevestigd.

Insecten zijn voor hun (over)leven aangewezen op een royaal aanbod van wilde bloeiende planten. En die koesteren wij dus met ons akker- en weide beheer.  Bijkomend  voordeel blijkt dat er ook voor ons mensen een onverwachte hoeveelheid bijzonder voedsel beschikbaar komt.

Om maar eens een paar soorten te noemen die aan allerlei insecten als voedselbron dienen en dat ook nog eens voor ons mensen kunnen zijn : fluitenkruid, wilde peen, wilde chicorei, rode klaver, sint janskruid maar ook duizendblad, mispel  en ‘gewoon’ de oude lindenbomen!

Het vreselijk woekerend zevenblad bloeit op dit moment prachtig: tientallen insecten komen op  de mooie witte bloemschermen af. Die bloemen zijn net zoals de bladeren rauw of warmgemaakt eetbaar en te gebruiken in allerlei groentegerechten, later zullen de zaden dienen als keukenkruid:  niet alleen lekker met een smaak tussen wortel en peterselie  maar ook nog eens heel gezond! De bladeren zitten boordenvol vitamine A en C en daarnaast zijn ze rijk aan magnesium, kalium calcium, mangaan, zink en koper!

Ook het fluitenkruid, dat vroeg in de lente uitbundig bloeit met prachtige witte schermbloemen en daarmee super aantrekkelijk is voor insecten kan een belangrijke rol spelen als voedselgewas! In het voorjaar gebruiken wij de bladeren en jonge toppen en stelen in salades. De zaden die vanaf juli rijp zijn kunnen als smaakmaker en in de winter als kiemzaad ( als een soort waterkers…) gebruikt worden en vanaf september tot in de winter oogsten wij  de wortels om ze op te eten in een lekker stoofpotje van groentes. Daarbij is fluitenkruid ook nog eens goed voor de spijsvertering en werkt het bloedzuiverend  en anti-oxiderend !

Wij blijken in een natuurlijke supermarkt te leven, heerlijk  !