De dagen zijn nu op z’n kortst, de bomen in rust, insecten zie je nauwelijks meer en de trekvogels zijn gevlogen. Het begin van een winterslaap? Nee hoor: daar is nu geen tijd voor!

Op de Kwaalburgse Hoeve staan komend jaar wilde bijen en andere insecten volop in de aandacht. In de eerste plaats gaan wij bij werken aan het verbeteren van hun leefgebied.

Al jaren zaaien wij ieder voorjaar de randen van onze akkers in met eenjarig bloeiend goed maar nu gaan we een stapje verder: de randen van onze “bosakker” worden aangeplant met vooral inheemse bloeiende bomen en struiken. Zo wordt het voedselaanbod vergroot en de leefomgeving voor wilde bijen aantrekkelijker. En wat zo leuk is: die nieuwe aanplant gaat ook ons verwennen met allerlei heerlijke vruchten. De wilde bijen zullen de bloemen van al die nieuwe de bomen en struiken bestuiven zodat wij een overvloedige oogst kunnen verwachten.

Inmiddels hebben wij het benodigde plantmateriaal uitgezocht, aangekocht en opgehaald bij een aantal kwekers, vooral in Belgie. Op de Kwaalburgse Hoeve staan meer dan 1000  bomen en struiken ingekuild, te wachten op een nieuwe plek. Binnen een week of 8 moet alles de grond in zijn! Uit ervaring weten we inmiddels dat het aanplanten echt voor 1 maart moet zijn gebeurd om bomen en struiken een zo goed mogelijke start te geven in hun nieuwe omgeving. Dus zijn de mouwen opgestroopt en gaat de spa de grond in, iedere dag, weer of geen weer .

Ben je benieuwd naar ons werk en de effecten daarvan: kijk eens op instagram, waar wij regelmatig foto’s van ons bijenproject zullen plaatsen

 

Feest!


De voorspelling over hoge temperaturen is uitgekomen: eind februari en al feest…

Bosleven


Afgelopen zomer was het meer dan duidelijk: ons bos staat er maar doods bij,…

Blauw


Bijna al weer de langste dag …..de natuur op zijn hoogtepunt en dan?? het…

Crisis


Opnieuw blijkt een boze droom werkelijkheid te kunnen worden: het is crisis! Al…

Privacy Preference Center